Ładowanie w espace 3.5 v6

Awatar użytkownika
jacekl
Posty: 221
Rejestracja: 8 miesięcy temu
Imię: Jacek
Moje auto: Espace IV 3.5 V6 24V V4Y
Grand: Tak
Rok produkcji: 2006
LPG: Tak
Lokalizacja: Tarnów - okolice

Re: Ładowanie w espace 3.5 v6

Post autor: jacekl » 1 miesiąc temu

Nemo pisze:
1 miesiąc temu
Ładowanie to masz nawet lekko za wysokie, ale jeśli tylko na początku i potem spada to bym się nie przejmował.
Sprawdź pobór na zamkniętym aucie, bo tyle tu napchane cudów, że coś może podpierniczać prądzik.
Już sprawdzałem kiedyś i coś tam mi uciekało, ale nie za wiele. Bardziej przyczyną jest rzadkie używanie samochodu (czasami to i dwa tygodnie stoi nie używany :D ).

Czy na przykład można by podłączyć na stałe jakiś prostownik? Mam taki motocyklowy w Lidla - ładuje na voll i jak naładuje to się automatycznie wyłącza, sprawdzając raz na jakiś czas to tam z aku i doładowuje w międzyczasie jeżeli napięcie spadnie poniżej iluś tam voltów.

Awatar użytkownika
Nemo
Posty: 1942
Rejestracja: 1 rok temu
Imię: Nemo
Moje auto: Espace IV 2.0 T F4R
Grand: Tak
Rok produkcji: 2004
LPG: Tak
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ładowanie w espace 3.5 v6

Post autor: Nemo » 1 miesiąc temu

Ja zawsze byłem zwolennikiem odpinania aku do ładowania, szczególnie przy tych prostownikach mikroprocesorowych, bo niektóre potrafią dowalić większe napięcie (bo tak przewiduje algorytm ładowania). Osobiście bałbym się o elektronikę auta.

austryliew
Posty: 1217
Rejestracja: 1 rok temu
Imię: Tomasz
Moje auto: Espace IV 3.5 V6 24V V4Y
Grand: Tak
Rok produkcji: 2006
LPG: Tak
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Ładowanie w espace 3.5 v6

Post autor: austryliew » 1 miesiąc temu

ja używam ctek - lidla bym się bał tak zostawiać, bo zdarzyły się niestety awarie tej ładowarki. Bosch i Ctek to pewniejsze rozwiązania, jeśli ktoś nie chce sobie pochodni w garażu zrobić. Chyba, że będzeisz wyciągał aku z samochodu to spoko. Najwyżej ściany pomalujesz xD

drdave
Posty: 725
Rejestracja: 3 lata temu
Imię: dr_dave
Moje auto: Espace IV 3.5 V6 24V V4Y
Grand: Tak
Rok produkcji: 2004
LPG: Tak
Lokalizacja: Kielce

Re: Ładowanie w espace 3.5 v6

Post autor: drdave » 1 miesiąc temu

Ja ładuje tym z Lidla.
Napięcie ładowania u nas to jest powiązane z temperaturą alternatora. Ale to raczej jakaś jego wada.

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka


austryliew
Posty: 1217
Rejestracja: 1 rok temu
Imię: Tomasz
Moje auto: Espace IV 3.5 V6 24V V4Y
Grand: Tak
Rok produkcji: 2006
LPG: Tak
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Ładowanie w espace 3.5 v6

Post autor: austryliew » 1 miesiąc temu

Przejrzyj 2.0T wątki z alternatorem i tam też nagrzanym spada do 13,6v. Jeszcze ciekawe jak jest z dci a są przecież inne alternatory niż w v4y

Napisano na kiblu


ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], Rafdert i 5 gości